Τέλος του καλοκαιριού αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Τέλος του καλοκαιριού αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ετοιμάζει κριτήρια για τον καθορισμό ενίσχυσης στα πρότυπα της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Το γραφείο μας αναλαμβάνει τη μελέτη, υποβολή-έγκριση, κατασκευή & επίβλεψη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Περισσότερες πληροφορίες στο γραφείο μας: 4ης Νοεμβρίου 3, Αριδαία και στα τηλέφωνα: 6972355532 / 2384500153 / www.tsimas.com

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας σχεδιάζει την υιοθέτηση του μοντέλου που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών για την επιδότηση της θέρμανσης με βάση τις μέρες θέρμανσης ή δροσιάς που χρειάζεται ένα νοικοκυριό τον χρόνο. Το σχετικό σύστημα έχει αναπτύξει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία έχει χωρίσει τη χώρα σε 200.000 τετραγωνάκια και με βάση τη θερμοκρασία και τον χρόνο θέρμανσης (βαθμοημέρες) χορηγεί το επίδομα θέρμανσης.

Κάτι αντίστοιχο εξετάζει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής θα καθορίζει και το ύψος της επιδότησης. Για την επεξεργασία αυτού του μοντέλου συνεργάζεται και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο και θα μπορεί κατά τις εκτιμήσεις να καθορίσει τις ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης ανά περιοχή.

Τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν προτεραιότητα στην επιδότηση για την ενεργειακή ανακαίνιση των κατοικιών τους. Κατά τα Νέα στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» να προστεθούν κι άλλες επιλέξιμες δαπάνες. Σημειώνεται ότι στο τρέχον πρόγραμμα δεν έχει κριτήρια συμμετοχής και το μοναδικό είναι η σειρά προτεραιότητας.

Πέραν της δημοφιλούς δράσης, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει και πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Σύντομα ο υπουργός Περιβάλλοντος πρόκειται να υπογράψει απόφαση για την επιδότηση νοικοκυριών στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση προκειμένου ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) να προχωρήσει σε επανασυνδέσεις. Πρόκειται για νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, που αγγίζουν τα όρια της φτώχειας.

Η νέα παρέμβαση που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά την παροχή κινήτρων προκειμένου τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η πώληση της «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται από τους προμηθευτές, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν τα κίνητρα αυτά θα χορηγούνται στους παρόχους για να διαθέτουν με χαμηλότερη τιμή το συγκεκριμένο προϊόν ή θα δίνονται απευθείας στα νοικοκυριά.

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *