Προβλήματα εκταμιεύσεων “Εξοικονομώ”: Οι “κακοί” μηχανικοί, ο οδηγός του προγράμματος & το ΥΠΕΝ

Αναμένοντας τον τελικό οδηγό του επερχόμενου “Νέου Εξοικονομώ” και την επίσημη ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες για τεράστιες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις που αφοροιύν στα έργα του προηγούμενου κύκλου “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”.

Έμπειροι μηχανικοί, με πλήθος έργων σε αναμονή εξόφλησης για μήνες, βρίσκονται σε απόγνωση, αντιμετωπίζοντας προβλήματα ρευστότητας, ειδικά μέσα σε μια περίοδο συνεχών αυξήσεων τιμών των υλικών. Σε άλλες περιπτώσεις δε, παρερμηνεύοντας τις διατάξεις περί ΦΠΑ, κατά τον έλεγχο των έργων απαιτούνται ακόμα και εσφαλμένες καταβολές της υποτιθέμενης διαφοράς που προκύπτει, από τους ωφελούμενους.

Όπως σημειώνουν οι μηχανικοί, κοινά σημεία αναφοράς των ανωτέρω αποτελούν η λανθασμένη ερμηνεία ή ακόμα και καταστρατήγηση των όρων που προβλέπονται από τον οδηγό του προγράμματος καθώς και η αδράνεια τόσο του help desk του ΥΠΕΝ, όσο και της διαδικασίας ελέγχου των έργων που έχουν χρονίσει στη φάση “διενέργειας ελέγχου”, στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος.

Διαβάστε παρακάτω 2 χαρακτηριστικές περιπτώσεις μηχανικών, που καταγράφουν τα προβλήματα εκταμιεύσεων και πληρωμών του τελευταίου προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”:

1. Καταγγελία για τεράστια προβλήματα στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”

Καλησπέρα σας

Ως σύμβουλος έργου, ενεργειακός επιθεωρητής και προμηθευτής/ κατασκευαστής δεκάδων έργων σε παλιότερα και στο τωρινό ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ, θα ήθελα να σας ενημερώσω για το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει λόγω ευθυνών  του Υπουργείου.

Πιο συγκεκριμένα:

Για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ, δεν έχει πληρωθεί κανένα απολύτως τιμολόγιο εδώ και 6 μήνες. Για την ακρίβεια έχουμε κατασκευάσει και τιμολογήσει δεκάδες έργα και δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα από αυτά! Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα προκύπτει και από όλους τους συναδέλφους μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε καταφέρει να βρούμε έστω και ένα πρόγραμμα Εξοικονομώ που να έχει πληρωθεί από το κράτος! Και όλα αυτά ενώ ο οδηγός του προγράμματος αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι πληρωμές γίνονται εντός 2 μηνών από την αίτηση εκταμίευσης.

Οι απαντήσεις του helpdesk του Εξοικονομώ και του Υπουργείου μιλούν για φόρτο εργασίας και κυρίως για τους «κακούς μηχανικούς» που στέλνουν λανθασμένα δικαιολογητικά και έτσι η δουλειά τους στον έλεγχο έχει αυξηθεί! Σαν αποτέλεσμα εδώ και 6 μήνες, όλα τα προγράμματα βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου και στα περισσότερα από αυτά δεν έχουμε καν απάντηση για το ποια δικαιολογητικά εκκρεμούν (αν εκκρεμούν). Επισυνάπτω και σχετικό Screenshot όπου φαίνεται πόσες αιτήσεις μας είναι «σε διενέργεια ελέγχου» επ’ αορίστου!

Στα λιγοστά προγράμματα που μας απάντησαν, οι ελλείψεις δικαιολογητικών ήταν επιεικώς αστείες, του τύπου «Αναρτήστε πιο πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΗ», λες και οριζόταν από τον οδηγό κάποιο χρονολογικό όριο.

Όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα ρευστότητας είναι τεράστιο καθώς οι προκαταβολές των προγραμμάτων είναι της τάξης του 15%  και συνεπώς δεν φτάνουν ούτε για το ΦΠΑ των τιμολογίων προς το κράτος (πόσο μάλλον για να πληρωθούν μάστορες, υλικά κλπ.)

Πώς θα ανοίξει το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ όταν δεν έχει πληρωθεί προς κατασκευαστές ούτε ένα ευρώ από το τρέχον Εξοικονομώ Αυτονομώ??

Πώς θα καταφέρουν οι προμηθευτές/ κατασκευαστές να πληρώσουν τα υλικά τα οποία έχουν συνεχείς αυξήσεις, τα συνεργεία, τους μηχανικούς, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ και όλα τα λοιπά καθημερινά έξοδά τους?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανάδειξη του προβλήματος καθώς θεωρώ ότι το πρόβλημα αφορά το σύνολο των εταιριών που ασχολούνται με το Εξοικονομώ. Αν δεν γίνει κάποια πληρωμή προγράμματος Εξοικονομώ άμεσα, πολλές εταιρίες του κλάδου πρόκειται να εκτροχιαστούν με καθαρή την ευθύνη του Υπουργείου.

Με εκτίμηση,

Δρένος Σταύρος
M.Sc. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός


2. Σχόλιο σχετικά με τα προβλήματα στην εκταμίευση του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”

Έχει γίνει πλέον θεσμός, οι πολίτες αυτού του κράτους να αιφνιδιάζονται κατά καιρούς από αποφάσεις κυβερνητικές, είτε από παρερμηνείες και παράλογες απαιτήσεις γραφειοκρατών .

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόσφατη ανακάλυψη σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας στα παραστατικά του προγράμματος, από τους γραφειοκράτες -ελεγκτές του “εξοικονομώ-αυτονομώ”, που βάζουν ένα βουνό από εμπόδια στην τελική εκταμίευση προς τους ωφελούμενους του προγράμματος. Έτσι και πολλά προβλήματα δημιουργούνται, ατέλειωτες ανθρωποώρες σπαταλιούνται, αλλά ταυτόχρονα δυσφημείται και ο νέος κύκλος του προγράμματος με όλα αυτά τα αχρείαστα εμπόδια που μπαίνουν ενώ η απογοήτευση στον κύκλο των μηχανικών είναι τεράστια. Πολλοί από τον κλάδο βλέπουν πλέον αρνητικά την συμμετοχή τους σε επόμενους κύκλους . Το πιο πιθανό βέβαια όλη αυτή η ιστορία να ξεκίνησε από κάποιον καρεκλοκένταυρο γραφειοκράτη που τείνει όμως να παγιωθεί φέρνοντας σε απελπισία πολλούς ωφελούμενους και σε αμηχανία τους μηχανικούς τους.

Ήδη από τις 8/10/2021 στείλαμε email στο help desk περιμένοντας ακόμη κάποια επίσημη απάντηση.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι το παρακάτω:

Χίος 8-10-2021

Αγαπητή/έ κυρία/κύριε.

Έχω πληροφορηθεί ότι κάποιοι συνάδελφοι μου έχουν να αντιμετωπίσουν κατά την υποβολή των δικαιολογητικών στην φάση της εκταμίευσης (μετά την δεύτερη επιθεώρηση) το εξής πρόβλημα:

Παρά το ότι η απόφαση υπαγωγής αναφέρει συγκεκριμένα κονδύλια για κάθε παρέμβαση (για παράδειγμα στην συνημμένη στο μαιλ μου εικόνα)…

Σύστημα Α/Θ 9400 ευρώ.

Οι τιμές σαφέστατα είναι με ΦΠΑ. Οι ελεγκτές, σε περίπτωση που είναι τιμολογημένη η παρέμβαση με 17% για την Χίο με το μειωμένο ΦΠΑ νήσων, υποχρεώνουν τον μηχανικό είτε να φροντίσει να αλλάξουν οι προμηθευτές το τιμολόγιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή να τιμολογήσουν ως εξής:

Τελείως αυθαίρετα θεωρούν ότι τα 9400 ευρώ έχουν υπολογιστεί με ΦΠΑ 24% και υποδεικνύουν να τιμολογηθεί η δαπάνη ως εξής: 9400 /1.24=7580.65 (καθαρή αξία και επί αυτής να προστεθεί ο ΦΠΑ 17% που ισχύει για τα νησιά. Δηλαδή η τελική τιμή να είναι 8869,35 ευρώ. Εναλλακτικά απαιτούν!!! από τους ωφελούμενους του προγράμματος να καταθέτουν με ίδια κεφάλαια την διαφορά 9400-8869,35 = 530,65 ευρώ σε περίπτωση που δεν αλλαχτεί το τιμολόγιο. Την ίδια απαίτηση έχουν και για τα ποσά των ενεργειακών επιθεωρήσεων και αδειών που απαιτούνται.

Αυτή η παντελώς αυθαίρετη ερμηνεία καταστρατηγεί την εγκεκριμένη ήδη απόφαση υπαγωγής με τα εγκεκριμένα ποσά, η οποία πουθενά δεν αναφέρει ότι οι τιμές του προγράμματος έχουν υπολογισθεί με κάποιον από όλους τους ισχύοντες συντελεστές ΦΠΑ. Η σωστή και λογική ερμηνεία είναι ότι οι τιμές περιέχουν κάθε φορά τον ισχύοντα ΦΠΑ. Αλίμονο αν κατά την διάρκεια του προγράμματος άλλαζαν πχ με κυβερνητική απόφαση οι συντελεστές ακόμη και για την ευρύτερη Ελλάδα πχ το 24% και να μειώνονταν πχ στο 20% να γινόταν η ίδια διαδικασία με καταβολή ιδίων κεφαλαίων κλπ. Ακόμη και στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος ουδέποτε προέκυψε κάποιο τέτοιο θέμα.

Επίσης τελείως πάλι αυθαίρετα απαιτούν από προμηθευτές και μηχανικούς -συμβούλους κλπ να προσκομίζουν ανάμεσα σε άλλα δικαιολογητικά και υπεύθυνη δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής στην οποία να δηλώνουν ότι η περιοχή που εξασκούν το επάγγελμα τους έχει συντελεστή ΦΠΑ 17%.

Άλλωστε ο οδηγός του προγράμματος είναι σαφής , αναφέρει ότι οι τιμές εμπεριέχουν ΦΠΑ (ουδόλως αναφέρεται με ποιόν συντελεστή έχουν αυτές υπολογισθεί). Η μόνη ρητή αναφορά περί μείωσης ανωτάτων επιλέξιμων τιμών -και ίσως αυτή έχει παρερμηνευτεί- είναι στην σελίδα 47 του οδηγού (ακολουθεί το απόσπασμα από τον οδηγό):

Στα ανωτέρω όρια επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα. Εάν διαπιστωθεί ότι βάσει της παρ.1 του άρθρου 251 του Ν.4281 (ΦΕΚ 160Α/08.08.2014), οι προμηθευτές απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, τότε τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών που καθορίζονται στο παρόν Κεφάλαιο, θα μειώνονται κατά το αναλογούν ποσοστό (%) ΦΠΑ.

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *