Συμβολαιογράφοι: «Απαραίτητη η παράταση έναρξης ισχύος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου»

Απαραίτητη θεωρεί την εκ νέου παράταση της έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής των διατάξεων για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης.

Και αυτό γιατί αφενός η τελευταία παράταση που δόθηκε, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά αποτέλεσε κενό γράμμα τόσο λόγω καθυστερήσεων όσο και λόγω καλοκαιριού, την ώρα που το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν και παραμένει μεγάλο, αφετέρου θεωρεί πως ακόμα δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις και κατευθύνσεις από το Υπουργείο ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ηλεκτρονικής ταυτότητας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε «έμφραγμα» στο σύστημα.

Πολλές καθυστερήσεις και αναβολές

Να θυμίσουμε πως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4495/2017, όπου ορίζεται ότι η υποβολή της ταυτότητας γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, οπότε και η σχετική δήλωση για την ταυτότητα προσαρτάται υποχρεωτικώς στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας.

Η ημερομηνία ισχύος αναστάλθηκε μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου, που τελικά ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την 1 Ιανουαρίου 2021.

Αρχικά προβλεπόταν η προαιρετική λειτουργία του συστήματος για ένα μήνα, μετά από αντιδράσεις φορέων όμως, αυτή μετατέθηκε για τις 31 Μαρτίου, λόγω των δυσχερειών που δημιούργησε η πανδημία, μετά για τα τέλη Ιουνίου, και τελικά, μετά από πιέσεις, για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όμως όπως σημειώνει ο κ. Τερζίδης, η νομοθέτηση της τελευταίας αυτής παράτασης δημοσιεύθηκε το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου, κάτι που σημαίνει πως στον χαμένο μήνα προστέθηκε και ο Αύγουστος, όταν τόσο οι πολίτες, όσο και οι δημόσιες υπηρεσίες, τελούν σε κατάσταση διακοπών.

Οι χρόνοι όμως διεκπεραίωσης των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης για τροποποιήσεις συστάσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας, των δηλώσεων φόρου δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, καθώς και χορήγησης των απαιτούμενων πιστοποιητικών εκ μέρους των περισσοτέρων Δ.Ο.Υ. της Χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτή της Ροδόπης, ανέρχονται σε δύο και πλέον μήνες, κάτι που δημιουργεί τις προαναφερθείσες δυσκολίες.

Αυξημένο το ενδιαφέρον για συμβολαιογραφικές πράξεις

Ο κ. Τερζίδης σημείωσε πως τον τελευταίο χρόνια, μετά από σχεδόν μια δεκαετία ακινησίας, έχει αρχίσει να υπάρχει κινητικότητα στην αγορά, με διάφορες συμβολαιογραφικές πράξεις να πραγματοποιούνται από τους συμπολίτες μας.

Αυτό βέβαια αποδίδεται τουλάχιστον εν μέρει στην έλευση της υποχρεωτικότητας της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, με πολλούς να σπεύδουν να προλάβουν την εφαρμογή της, με το ενδιαφέρον να παραμένει υψηλό.

Αυτό ακριβώς το υψηλό ενδιαφέρον έχει οδηγήσει στο αίτημα, από τους Συλλόγους των Συμβολαιογράφων αλλά και πολλούς άλλους συλλόγους και φορείς που εμπλέκονται στο ζήτημα να ζητήσουν εκ νέου παράταση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Επιπλέον, ο κ. Τερζίδης θεωρεί πως δεν έγινε ακόμα η αναγκαία προεργασία ενημέρωσης των αρμόδιων επαγγελματιών από πλευρά Υπουργείου και ΤΕΕ, γιατί έχουν εντοπιστεί διάφορα ερμηνευτικά κενά που θα πρέπει να διευκρινιστούν.

«Είναι μια διαδικασία που ενδεχομένως να μην έχει πρόβλημα σε απλές περιπτώσεις, τι γίνεται όμως σε πιο σύνθετες;» αναρωτήθηκε, και σύμφωνα με την πληροφόρηση δεν έχουν γίνει εκπαιδεύσεις σε μηχανικούς, ούτε προς τους τελικούς αποδέκτες της ταυτότητας για την πράξη, τους συμβολαιογράφους.

«Αυτά θα πρέπει να γίνουν από πλευρά του Υπουργείου, για να μην υπάρξει ενδεχόμενη δυσλειτουργία» σημείωσε, ελπίζοντας πως η αναγκαστική ακινησία της θερινής ραστώνης θα φέρει και εκ νέου παράταση, ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα να προσαρμοστούν όλοι στην νέα πραγματικότητα.

Κινούμενη άμμος τα προαπαιτούμενα για μεταβιβάσεις ακινήτων

Βέβαια η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα είναι κάτι σχετικό, μιας και τα δεδομένα το τελευταίο διάστημα αλλάζουν, σημείωσε ο κ. Τερζίδης, πρακτικά κάθε τρίμηνο. «Έχουμε σχεδόν κάθε τρίμηνο νομοθέτηση ενός επιπλέον προαπαιτούμενου  για την μεταβίβαση ακινήτου» κάτι που σημαίνει πως πολλές φορές μέχρι να ολοκληρωθεί μια διαδικασία μεταβίβασης, έχει προκύψει μια νέα απαίτηση ή ένα νέα πιστοποιητικό.

«Αισθανόμαστε και εμείς εκτεθειμένοι απέναντι στους πολίτες, μιας και πρέπει ξαφνικά να τους ζητήσουμε κάτι νέο», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τερζίδης εκμυστηρευόμενος πως είναι κάτι το οποίο δυσχεραίνει και την εργασία τους, αλλά εν τέλει καθυστερεί και την όλη διαδικασία.

Περισσότερες πληροφορίες στο γραφείο μας: 4ης Νοεμβρίου 3, Αριδαία, στα τηλέφωνα: 6972355532 / 2384500153 και στο site μας www.tsimas.com

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *