Στη Βουλή το ν/σ με την παράταση στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Παρατάσεις περιλαμβάνει  για τα πολεοδομικά μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων του ΥΠΕΝ, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Βεβαίωση Μηχανικού

Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέα παράταση διάρκειας τριών μηνών (έως τις 30/9/2021) για τις βεβαιώσεις μηχανικού γεγονός το οποίο και σημαίνει ισάξια παράταση για την ταυτότητα κτιρίου.

Η νέα αυτή ρύθμιση προβλέπει «παράταση ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικού του Ιανουαρίου 2021 χωρίς να απαιτείται υποχρέωση σύνταξης ταυτότητας κτιρίου έως 30/9/2021».Ύστερα από αυτό το διάστημα η ηλεκτρονική ταυτότητα θα γίνει υποχρεωτική.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σχετικά με το νέο νομοσχέδιο χθες σε δημοσιογράφους  επισήμανε τη νέα παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι βεβαιώσεις μηχανικών θα εξακολουθήσουν να έχουν ως καταληκτική ημερομηνία έκδοσης τους την 31 Ιανουαρίου 2021 χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή για το διάστημα των μηνών, που έχουν διατρέξει.

Πολεοδομικές παρατάσεις

Για τις πολεοδομικές παρατάσεις  το ΥΠΕΝ τονίζει ότι στο Z’ Μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται άρθρο το οποίο αφορά σε παρατάσεις και αναστολές προθεσμιών, δεδομένου ότι το Υπουργείο αντιλαμβάνεται τη σημαντική αδυναμία τήρησης των προβλεπόμενων προθεσμιών από μέρους των υπόχρεων λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και των μέτρων περιορισμού της διάδοσης Covid-19.

Ειδικότερα, στο άρθρο αυτό εντάσσονται ρυθμίσεις, όπως ενδεικτικά:

α) Η παράταση ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικού του Ιανουαρίου 2021 χωρίς να απαιτείται υποχρέωση σύνταξης ταυτότητας κτιρίου έως 30/9/2021. Ως εκ τούτου, για το διάστημα αυτό συνεχίζεται η παράλληλη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τις βεβαιώσεις μηχανικού του ν. 4495/2017 για τις συναλλαγές σε ακίνητα και κάθε νόμιμη χρήση, αλλά η συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα γίνει υποχρεωτική, όπως ο νόμος ορίζει, μετά το πέρας του μεταβατικού αυτού διαστήματος. Στόχος είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς ακινήτων.

β) Η παροχή δυνατότητας στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, στις οποίες έχει επέλθει αυτοδίκαιη άρση λόγω παρέλευσης της δεκαοκτάμηνης προθεσμίας από τον δικαστικό καθορισμό τιμής μονάδας, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση προς τον υπόχρεο φορέα καταβολής της αποζημίωσης για τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης και την καταβολή της δικαστικά καθορισμένης προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης μέχρι και τις 31.12.2024.

γ) Η παροχή δυνατότητας αναστολής οικοδομικών αδειών κατά τη διαδικασία εκπόνησης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, προκειμένου μην ανατραπεί ο σχεδιασμός και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Περισσότερες πληροφορίες στο γραφείο μας: 4ης Νοεμβρίου 3, Αριδαία, στα τηλέφωνα: 6972355532 / 2384500153 και στο site μας www.tsimas.com

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *