Πακέτο 1,73 δισ. ευρώ για νέα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Σημαντικό ύψος κονδυλίων περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, καθώς προβλέπονται 220 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, την αντικατάσταση μέρους του στόλου των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά λεωφορεία, καθώς και την επιδότηση της αντικατάστασης των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά.

Την ίδια στιγμή, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται πόροι 242 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ορυχείων στις λιγνιτικές περιοχές (περίπου 60.000 στρέμματα), μία δράση που μεταξύ άλλων αναμένεται να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, μέχρι την δρομολόγηση των επενδύσεων και των υπόλοιπων δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.

Πέρα από τον ρόλο επενδυτικής «γέφυρας» για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στις λιγνιτικές περιοχές, όπως είναι φυσικό η αποκατάσταση των εδαφών στα λιγνιτωρυχεία θα δημιουργήσει επίσης χώρους «υποδοχής» των νέων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη επένδυση έχει και ισχυρά περιβαλλοντική διάσταση.

1,73 δισ. ευρώ στις δράσεις εξοικονόμησης 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ενεργειακά πρότζεκτ στον Εθνικό Σχέδιο, όπως ήταν αναμενόμενο κεντρικό ρόλο έχουν οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικά κτίρια, επιχειρήσεις και δημόσιες εγκαταστάσεις, με το συνολικό ποσό να αθροίζεται στα 1,73 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,08 δισ. προορίζονται στη «θωράκιση» του κτιριακού αποθέματος κατοικιών, με την ενίσχυση δράσεων «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για τη μείωση της κατανάλωσης κατ’ ελάχιστον 30%.

Ανάλογος στόχος εξοικονόμησης προβλέπεται και για τις δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη δημόσια δαπάνη μέσω του RRF να ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. 200 εκατ. ευρώ προβλέπονται για το «Εξοικονομώ στο Δημόσιο», στο πλαίσιο του οποίου δεν θα πραγματοποιηθεί ανακαίνιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *