Κτηματολόγιο: Παράταση της αναστολής εξέτασης ενστάσεων έως 31 Μαΐου

Ακόμα μία οριζόντια παράταση, αυτή τη φορά έως τις 31 Μαίου 2021, παίρνει η εξέταση των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο, όπως ορίζει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την απογραφή του 2021.

Η ρύθμιση βρίσκεται στην ίδια τροπολογία με μία πολύ βασική αλλαγή, η οποία κλονίζει για πρώτη φορά το δικαίωμα του Δημοσίου για τη διεκδίκηση εκτάσεων σε πρώην δασικές περιοχές των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, δίνοντας ως διέξοδο στους ιδιώτες ιδιοκτήτες τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα, δίνεται η δυνατότητα της αναγνώρισης ιδιοκτησίας από ιδιώτη στην περίπτωση που:

Αποδεικνύεται νομή του ακινήτου για 40 χρόνια.
Ο ενδιαφερόμενος το έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο
Δεν του έχει κοινοποιηθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής λόγω του πρώην δασικού χαρακτήρα του ακινήτου.

Αν και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας δεν αναφέρονται τα επιχειρήματα, στα οποία στηρίζεται η οριζόντια αναστολή στην εξέταση των ενστάσεων, εκτιμάται ότι αυτή σχετίζεται με διερεύνηση της ευρύτερης εφαρμογής του μοντέλου Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και σε άλλες περιοχές με αντίστοιχες «διαμάχες» μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου.

Συγκεκριμένα με την εν λόγω τροπολογία, εξαιρούνται της αναστολής εξέτασης των ενστάσεων οι εντός σχεδίου περιοχές των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής. Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν ενστάσεις στο Κτηματολόγιο με στόχο να προχωρήσει παράλληλα η κτηματογράφηση, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας των ιδιοκτησιακών ζητημάτων που έχουν προκύψει και με τις καθυστερήσεις στις σχετικές δίκες.

Η αναστολή ενστάσεων, πάντως, θα ισχύσει κανονικά στις εκτός σχεδίου περιοχές και των συγκεκριμένων δύο δήμων. Αλλωστε για τις περιοχές αυτές θα συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, με αντικείμενο την εξέταση των διεκδικήσεων σ΄αυτές τις περιοχές και την υποβολή νέου σχεδίου εντός τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα η εξέταση των ενστάσεων κατά των στοιχείων ανάρτησης της κτηματογράφησης από τις αρμόδιες επιτροπές οριζόταν ότι έπρεπε να γίνει έως τις 29 Ιανουαρίου 2021.

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *