Θολό τοπίο για το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» – «Δεν θα φτάσει η επιδότηση των 10.000 ευρώ για ανακαινίσεις»

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω, που προβλέπει επιδότηση για την ανακαίνιση κλειστών σπιτιών, πρέπει να συντομευθεί, γιατί πολλοί ιδιοκτήτες το περιμένουν, για να φτιάξουν και να νοικιάσουν, σπίτια που παραμένουν κλειστά εδώ και πολύ καιρό, λέει στο Dnews, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς.

«Σε αυτά τα σπίτια, έχουν αποχωρήσει οι ενοικιαστές, πολλές φορές έχουν αφήσει τα διαμερίσματα σε ένα χάλι και οι ιδιοκτήτες τα έκλεισαν και περιμένουν, αφού δεν έχουν τα χρήματα να τα επισκευάσουν. Το πρόγραμμα έχει εξαγγελθεί αλλά δεν έχει ξεκινήσει. Το περιμένει πολύς κόσμος αυτό το πρόγραμμα για να επισκευάσει το σπίτι του. Είναι χρήσιμο πρόγραμμα και θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει», αναφέρει ο κ. Παραδιάς.

Από την πλευρά του ο ειδικός στην αγορά ακινήτων, και πρόεδρος της E-real Estate, Θέμης Μπάκας αναφέρει στο Dnews, ότι τα 10.000 ευρώ που προβλέπονται ως ανώτατο ποσό επιδότησης από το πρόγραμμα, είναι πολύ λίγα για την ανακαίνιση ενός σπιτιού.

«Με επιδότηση έως 10.000 ανώτατο ποσό και έως 40%, δεν είναι δυνατόν να ανακαινίσεις ένα διαμέρισμα. Τα άδεια σπίτια, μαζί με τα μη ηλεκτροδοτούμενα είναι 900.000, φτάνουν σε ποσοστό το 15%. Για παράδειγμα, σε ένα σπίτι 50 τετραγωνικών, τι ανακαίνιση μπορείς να κάνεις με 200 ευρώ το τετραγωνικό, που βγαίνει η επιδότηση. Σε αυτά τα χρήματα είναι μέσα τα υλικά, τα ένσημα και τα μεροκάματα. Μόνο το κόστος των οικοδομικών υλικών είναι 50%. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας κάνει 1500 ευρώ. Μπαλκονόπορτα αλουμινίου με διπλά τζάμια, έχει τουλάχιστον 700 ευρώ», αναφέρει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, «όταν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε προγράμματα και μέτρα που ακούγονται πολύ εντυπωσιακά, αλλά στην πράξη δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *