«Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις • Τέλος φθινοπώρου ο οδηγός του προγράμματος

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη Ν.Δ., κ. Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, με την οποία ζητά να παραταθεί νομοθετικά μέχρι την 31.12.2021 η παράλληλη – με τη διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου – ισχύς της Βεβαίωσης Μηχανικού, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι 31.12.2021 και να μην υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζει πως η τρίμηνη αυτή παράταση για όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως για παράδειγμα συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας, κανονισμούς πολυκατοικιών, μεταβιβάσεις ακινήτων και φυσικά, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ωφεληθούν από το νέο μέτρο της αύξησης του αφορολόγητου στο ποσό των 800.000 ευρώ, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Να παραταθεί η παράλληλη ισχύς της Βεβαίωσης Μηχανικού μέχρι 31.12.2021, για συμβολαιογραφικές πράξεις γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων»

Κύριοι Υπουργοί,

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ την αύξηση του αφορολογήτου ορίου των γονικών παροχών και δωρεών προς τέκνα και εγγόνια στο ποσό των 800.000 ευρώ, με άμεση έναρξη ισχύος την 1.10.2021. Πρόκειται για μια ιστορική εξαγγελία για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, των νέων και της κοινωνίας γενικότερα.  Πρακτικά, σημαίνει την κατάργηση, σχεδόν, της φορολογίας αυτής, έτσι ώστε τα περιουσιακά στοιχεία της ελληνικής οικογένειας να περάσουν το συντομότερο δυνατόν στη νεότερη γενιά.

Ιδιαίτερα, όσοι φορολογούμενοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου έχουν ήδη προαναγγελθεί σημαντικές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θα σπεύσουν να προβούν σε γονικές παροχές και δωρεές κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ώστε να ωφεληθούν και από το αυξημένο αυτό νέο αφορολόγητο.

Όμως, από την 1η Ιανουαρίου 2021, προαπαιτούμενο για κάθε συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης ακινήτου είναι η κατάρτιση της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου».

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την καταγραφή και διαχείριση της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ωστόσο, πρόκειται για μια αρκετά χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί τη συλλογή πλήθους εγγράφων, συμβολαίων και σχεδίων από διάφορες υπηρεσίες.

Επιπροσθέτως, οι περισσότεροι μηχανικοί δεν γνωρίζουν ακόμη επακριβώς τη διαδικασία, αλλά ούτε και το κόστος κατάρτισης της.

Ενώ και τα περισσότερα πολεοδομικά γραφεία της χώρας, τα υποθηκοφυλακεία και οι Δημοτικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα σχετικά αιτήματα μηχανικών και πολιτών, για παροχή των απαιτούμενων εγγράφων.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί τρίμηνη παράταση παράλληλης ισχύος της Βεβαίωσης Μηχανικού για όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως για παράδειγμα συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας, κανονισμούς πολυκατοικιών, μεταβιβάσεις ακινήτων και φυσικά, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, καθώς και να μπορέσουν να ωφεληθούν από το νέο μέτρο της αύξησης του αφορολόγητου που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεστε να παρατείνετε νομοθετικά μέχρι την 31.12.2021 την παράλληλη ισχύ της Βεβαίωσης Μηχανικού, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι 31.12.2021 και να μην υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία για τους πολίτες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

Περισσότερες πληροφορίες στο γραφείο μας: 4ης Νοεμβρίου 3, Αριδαία, στα τηλέφωνα: 6972355532 / 2384500153 και στο site μας www.tsimas.com

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *