ΕΕ: Προσχέδιο για μαζικά «Εξοικονομώ» χωρίς να τεθούν ελάχιστα δεσμευτικά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης

Το γραφείο μας αναλαμβάνει τη μελέτη, υποβολή-έγκριση, κατασκευή & επίβλεψη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Περισσότερες πληροφορίες στο γραφείο μας: 4ης Νοεμβρίου 3, Αριδαία και στα τηλέφωνα: 6972355532 / 2384500153 / www.tsimas.com

Οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν τις χώρες της ΕΕ να αξιοποιήσουν τις ανακαινίσεις των κτιρίων για να ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα ενεργειακά τα κτίρια που καταναλώνουν ενέργεια και παράγουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών CO2 της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Οκτώβριο σχέδια για την υπερδιπλάσια αύξηση του ετήσιου ποσοστού ανακαίνισης των κτιρίων της ΕΕ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται την απάντησή τους στις προτάσεις αυτές. Προσχέδιο της απόκρισής τους, σύμφωνα με το Reuters, δείχνει τις χώρες να συσπειρώνονται πίσω από την έκκληση για “μαζική αύξηση των ανακαινίσεων προς σχεδόν μηδενικά επίπεδα ενέργειας”.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το ταμείο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, παρέχει “σημαντική ευκαιρία” για την αύξηση των ανακαινίσεων, συμπληρώνοντας πως η στήριξη ανακαίνισης για ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις θα πρέπει να επεκταθεί μέσω πράσινων ομολόγων, δανείων και φορολογικών κινήτρων.

Ωστόσο, το προσχέδιο δεν υποστήριξε ρητά ένα βασικό μέρος του σχεδίου της Επιτροπής – την εισαγωγή νομικά ελάχιστων δεσμευτικών προτύπων ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ για τα υφιστάμενα κτίρια, τα οποία η Επιτροπή θα προτείνει αργότερα εντός του τρέχοντος έτους.

Ο στόχος είναι να οριστεί μια ημερομηνία, όπου τα πρότυπα θα καταστούν δεσμευτικά, για να πιεστούν οι ιδιοκτήτες κτιρίων να αναβαθμίσουν ενεργειακα τα ακίνητα έγκαιρα.

Το προσχέδιο ανέφερε ότι η σύνδεση των ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης με τις ανακαινίσεις “ενδέχεται, ειδικά εάν αυτή συνοδεύεται από προγράμματα εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες του χώρου, να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο εξασφάλισης πιο εκτεταμένων ανακαινίσεων”.

Εάν η ΕΕ επιθυμεί να αυξήσει το ποσοστό ανακαίνισης, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή πέρα από την υποχρεωτική χρήση ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης, δήλωσε ο Brook Riley, επικεφαλής των υποθέσεων της ΕΕ.

“Ήρθε η ώρα για τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν τις συζητήσεις και να συμφωνήσουν σε φιλόδοξες υποχρεωτικές πολιτικές”, ανέφερε.

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *