Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Τα κριτήρια για τη σειρά ένταξης των Δήμων • Προθεσμίες ΥΠΕΝ

Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Kεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), για συνολικά 3 ημέρες -23, 24 και 25 Φεβρουαρίου- παρουσίασε στους δήμους όλης της χώρας το Πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων που προωθείται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανάμεσα στις πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες δίνει προτεραιότητα το ΥΠΕΝ, συγκαταλέγονται και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, το σχέδιο για την εκπόνηση των οποίων, με δαπάνη περίπου 350 εκατ. ευρώ είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε πρώτη φάση θα προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση ΤΠΣ στο 18% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας, ενώ θα προκηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί ανά εξάμηνο, ώστε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να καλυφθεί με χρήσεις γης το σύνολο του ελληνικού χώρου, από το μόλις 20% που βρίσκεται η κάλυψη σήμερα. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει πως θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί που θα αφορούν 80 μελέτες ανά εξάμηνο ώστε να μπορέσει η αγορά να ανταποκριθεί.

Στην κατεύθυνση της αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής, το ΥΠΕΝ προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής για την αξιολόγησή τους. Συγκεκριμένα, έργο της Επιτροπής αποτελεί η προτεραιοποίηση των Δημοτικών Ενοτήτων που θα ενταχθούν σε κάθε φάση υλοποίησης του προγράμματος βάσει παρακάτω κριτηρίων:

 • αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και πιέσεις της Δημοτικής Ενότητας, όπως π.χ.:
  • επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες,
  • προγραμματισμένη μεγάλη δημόσια επένδυση,
  • ύπαρξη ή σχεδιασμός ολοκληρωμένης εδαφικής στρατηγικής / επένδυσης,
  • έντονη οικοδομική δραστηριότητα κλπ.
 • περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της Δημοτικής Ενότητας, από άποψη φυσικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, όπως π.χ.:
  • περιοχές εντός σχεδίου με πολύ υψηλές πυκνότητες,
  • μεγάλες ελλείψεις σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους,
  • σημαντικές συγκεντρώσεις κτισμάτων, κατοικίας ή άλλων δραστηριοτήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές,
  • μεγάλος αριθμός αυθαίρετων κτισμάτων στις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές,
  • σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι ή μνημεία μέσα στον οικιστικό ιστό,
  • πολύ αξιόλογα τοπία ή στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος που χρήζουν προστασίας και για τα οποία δεν υπάρχει σχετικό καθεστώς κλπ.
 • κοινωνικά χαρακτηριστικά της Δημοτικής Ενότητας, όπως π.χ.:
  • συγκεντρώσεις μειονοτικών ή/και ειδικών ομάδων πληθυσμού σε συγκεκριμένες περιοχές,
  • οικιστικοί θύλακες με ομάδες πληθυσμού που εμφανίζουν / χαρακτηρίζονται από υψηλό ποσοστό ανεργίας και πολύ χαμηλά εισοδήματα,
  • περιοχές υποδοχής προσφυγικών ροών κλπ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η προθεσμία που έχει δοθεί στην επιτροπή για να αποφανθεί επί των αιτήσεων συμμετοχής που υποβλήθηκαν έως 10.07.2020 στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ΤΠΣ» είναι η επόμενη Παρασκευή 05-03-2021, ενώ στη συνέχεια και για τις μελλοντικές προσκλήσεις, η επιτροπή θα πρέπει να καταλήγει στην προτεραιοποίηση των αιτημάτων εντός προθεσμίας σαράντα ημερών από την εκάστοτε καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσκλήσεων.

Δείτε παρακάτω τη σύνθεση της επιτροπής:

 1. Θεοδόσης Ψυχογιός του Ελευθερίου, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ως τακτικό μέλος και συντονιστής της Επιτροπής με αναπληρωματικό μέλος την Ευαγγελία Παπαθανασίου του Γεωργίου προϊστάμενη του τμήματος Τοπικών και Ειδικών Χωρικών Σχεδίων της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 2. Ελένη Διαμαντοπούλου του Αναστασίου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών ως τακτικό μέλος της Επιτροπής με αναπληρωματικό μέλος τον Κωνσταντίνο Σαντιμπαντάκη του Μιχαήλ Αναπληρωτής Προϊστάμενος στο τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας – Αττικής, της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 3. Αυγή Βάσση του Ιωάννη Τοπογράφος Μηχανικός, συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ως τακτικό μέλος της Επιτροπής με αναπληρωματικό μέλος την Άννα Υψηλάντη του Γεωργίου, Τοπογράφο Μηχανικός, συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.
 4. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Δήμαρχος Κατερίνης, Πρόεδρο Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών & Δικτύων της Κ.Ε.Δ.Ε, ως τακτικό μέλος της επιτροπής, με αναπληρωτή τον κ. Γεώργιο Μπρούλια ,Δημοτικό Σύμβουλο Αθηναίων, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών & Δικτύων της Κ.Ε.Δ.Ε.
 5. Βουλέλλης Παναγιώτης του Βασιλείου ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ως τακτικό μέλος με αναπληρωματικό μέλος την Ανδρουλάκη Δέσποινα του Γεωργίου Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *