Στο ΥΠΕΝ η παράταση των έργων του Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Το ζήτημα της παράτασης των έργων του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» έθεσε με αίτημά του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου, ουσιαστικά υιοθετώντας τη σχετική ανάλυση του B2Green (δείτε το πλήρες κείμενο εδώ) για την αναγκαιότητα της παράτασης αυτής.

Συγκεκριμένα, στο αίτημά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ, κ. Στρατής Μανωλακέλλης επισημαίνει τα εξής:

«Πρακτικά διαπιστώνουμε ότι έως την 07η Ιουλίου 2022, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των ωφελούμενων, της 1ης υπαγωγής. Αντίστοιχα, έως την 06η Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των ωφελούμενων της 2ης υπαγωγής. Μάλιστα, σε αυτή την κατεύθυνση, το προηγούμενο διάστημα, το ΥΠΕΝ εξέδωσε «Οδηγό πληρότητας των αιτήσεων τελικής εκταμίευσης του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”».

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, πλησιάζοντας η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων και χωρίς την ανακοίνωση οριζόντιας παράτασης για τα έργα του προγράμματος, τα συνεργεία και οι προμηθευτές «παγώνουν» τις εργασίες που υπολείπονται, μη γνωρίζοντας τελικά αν θα δοθεί παράταση, μη θέλοντας να ρισκάρουν την εξόφλησή τους σε ενδεχόμενη εκπρόθεσμη ολοκλήρωση του συνόλου του έργου και απένταξής του από το πρόγραμμα, βάσει των προθεσμιών που ισχύουν σήμερα. Στην ουσία το πρόγραμμα έχει πρακτικά «παγώσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Προφανώς, αυτή η κατάσταση, δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους εμπλεκόμενους (ωφελούμενους, επαγγελματίες, ΥΠΕΝ). Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δοθεί έστω και την ύστατη στιγμή, κάποια λογική λύση, τονίζοντας ότι κάθε μέρα που καθυστερεί μια τέτοια παράταση έστω και σε επίπεδο ανακοίνωσης, χάνονται πολύτιμοι πόροι και χρόνος.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει αποτυχία του δημοφιλούς προγράμματος, με την απένταξη χιλιάδων ωφελούμενων.

Οι διαδικασίες υπάρχουν και προβλέπονται σαφώς. Η χρονική πρόβλεψη καθώς και οι λόγοι ανωτέρας βίας που απαιτούνται για τη χορήγηση της παράτασης, είναι προφανώς υπαρκτοί.

Το ζητούμενο πλέον είναι να ανακοινωθεί άμεσα, για να «ενεργοποιηθούν» επαγγελματίες και ωφελούμενοι και να «κινηθούν» τα έργα που είναι στάσιμα λόγω ανασφάλειας ιδιοκτητών και επαγγελματιών, καθώς και να μην περιοριστεί σε τυπικό, μικρό χρονικό διάστημα αλλά να δοθεί στη διάθεση των ιδιοκτητών και των επαγγελματιών ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση των έργων, συνυπολογίζοντας όλα τα ανωτέρω ζητήματα, σε συνδυασμό με το «σύνηθες» κλείσιμο της αγοράς κατά την περίοδο των θερινών διακοπών».

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *