Οι καθυστερήσεις των “Εξοικονομώ” στα αγκάθια για τις εκταμιεύσεις των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Τις δυνατότητες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και της Δικαιοσύνης που καλείται να επιταχύνει αποφάσεις για κρίσιμους διαγωνισμούς, δοκιμάζει το βουνό από ορόσημα που πρέπει να ικανοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει 65 ορόσημα έως το τέλος του 2022, έτσι ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει ακόμα δύο δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

Ήδη στα δύο μεγάλα μέτωπα του Ταμείου, τα έργα και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας που λαμβάνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων, καταγράφονται οι πρώτες ανησυχητικές αρρυθμίες. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως οι καθυστερήσεις θα καλυφθούν με ταχύτερο βηματισμό μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχουν στη διάθεσή τους λίγες εβδομάδες για να βγάλουν στον αέρα προγράμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας. Τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπουν, για παράδειγμα, πως το πρόγραμμα για εξοικονόμηση ενέργειας σε 210 κτίρια του Δημοσίου θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το ΥΠΕΝ καλείται μέσα σε τέσσερις εβδομάδες να νομοθετήσει για την πλήρη συμμετοχή της απόκρισης της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης – για να αναβαθμιστεί το σημερινό μοντέλο της διακοψιμότητας (της διακοπής ηλεκτροδότησης σε μεγάλους καταναλωτές σε περιόδους μεγάλης ζήτησης έναντι εκπτώσεων ή άλλων ανταλλαγμάτων) – κάτι που θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο.

Μέσα στον Ιούνιο έχουμε δεσμευτεί πως θα προχωρήσει και ο πρώτος διαγωνισμός για την επιλογή των μονάδων αποθήκευσης που θα ενταχθούν στο μηχανισμό που προβλέπει το πρόσφατο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ. Το υπουργείο πρέπει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023 να έχει στείλει στην Κομισιόν τον κατάλογο των συμβάσεων για τις συγκεκριμένες μονάδες, με εξαίρεση τη μονάδα αντλησιοταμίευσης που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία που ακολουθεί ξεχωριστή διαδικασία. Μέχρι το τέλος του χρόνου ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να έχει προκηρύξει σειρά διαγωνισμών για την αναβάθμιση του δικτύου (νέοι μετασχηματιστές, κ.λπ.) ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα «απορρόφησης» μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ενώ ακόμα δεν έχει στην ουσία ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος του «Εξοικονομώ», το υπουργείο καλείται μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να έχει προκηρύξει τον τρίτο! Και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει έτοιμο προς προκήρυξη (με οδηγό προγράμματος, λειτουργική ψηφιακή εφαρμογή κατάθεσης αιτήσεων) το πρόγραμμα για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης σε 9.700 ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν βγει στον αέρα και οι διαγωνισμοί για την αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω δημόσιας χρήσης του στρατοπέδου του Πολεμικού Ναυτικού, της ανακαίνισης της φοιτητικής εστίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), κ.α. καθώς και για τον ποδηλατόδρομο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Μέσα στο Ιούνιο είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση πως θα προκηρύξει το μεγάλο έργο για το καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει τα νησιά του Αιγαίου, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό. Ήδη παραβιάστηκε το ορόσημο σύμφωνα με το οποίο θα είχαν προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς όλα τα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων (Κτηματολόγιο, οικοδομικές άδειες, ιατρικά αρχεία, αρχεία Δικαιοσύνης, κ.α.).

Μέχρι στιγμής έχει προκηρυχθεί μόνο ο ένας από τους οκτώ – εννέα διαγωνισμούς που αφορά το Κτηματολόγιο, το χάρτινο αρχείο των Υποθηκοφυλακείων. Συνεπώς πάει περίπατο και το άλλο ορόσημο για ανάθεση όλων των συμβάσεων μέχρι τα τέλη του χρόνου. Προς τα πίσω πήγε και το ορόσημο για την αναβάθμιση και σύνδεση των POS που λειτουργούν σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *