Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη

Μέσα στο επόμενο διάστημα από το Κτηματολόγιο σχεδιάζεται να ξεκινήσει μια νέα επικοινωνιακή επίθεση μέσω της οποίας θα παρακινούνται οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν ηλεκτρονικά στις διαδικασίες της προανάρτησης και της ανάρτησης, αλλά και να δηλώσουν ηλεκτρονικά την ακίνητη περιουσία τους.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες:

Για τη συλλογή δηλώσεων: Διαρκεί τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για όσους μένουν στο εξωτερικό. Απαιτείται η υποβολή αντίγραφου συμβολαίου, πιστοποιητικού μεταγραφής και τοπογραφικού. Κόστος 35 ευρώ ανά δικαίωμα (και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους).
Για την προανάρτηση: Oι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή (www.ktimatologio.gr) μέσω των κωδικών Taxis net και να ελέγξουν αν έγινε σωστά η καταγραφή και να προβούν (αν χρειαστεί) στις απαραίτητες διορθώσεις μέσα σε διάστημα δυο μηνών. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και στο Γραφείο Κτηματογράφησης αλλά εξαιτίας του κορωνοϊού πρέπει να πρώτα να κλειστεί ραντεβού.
Για την ανάρτηση: Η ενημέρωση γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Διαρκεί δύο μήνες για κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους ιδιοκτήτες που μένουν στο εξωτερικό. Ακολουθείται ίδια διαδικασία με αυτήν της προανάρτησης, αλλά σε αυτή τη φάση υπάρχει ένα κόστος που είναι πέντε ευρώ ανά διόρθωση.

Από το καλοκαίρι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα, τα οποία θα υπολογίζονται με βάση την αξία κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως βάση υπολογισμού του προστίμου αποτελεί η αξία του ακινήτου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα που δηλώνεται.

Σημειώνεται πως η βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ. Ενα παράδειγμα: αν το πρόστιμο είναι 5% επί της βάσης υπολογισμού (300 ευρώ), τότε θα είναι 15 ευρώ.

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *