Ερχεται ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις

Τις σχεδιαζόμενες δράσεις διάφορες στήριξης των επιχειρήσεων, ιδίως του κλάδου της μεταποίησης, παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας σε Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΒΕ.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Σαββάκης και τα Μέλη του ΔΣ του ΣΒΕ, διαπίστωσαν τη θετική ανταπόκριση του κ. Υπουργού στον μεγάλο αριθμό θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση, με κυριότερο το θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Υπουργός παρουσίασε μέρος από το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως το τέλος του 2021, για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της βιομηχανίας.

Ειδικότερα, και μάλιστα κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, κι επειδή το κόστος ενέργειας στη χώρα είναι υψηλότερο από τις ανταγωνίστριες χώρες, σχεδιάζονται από το Υπουργείο διάφορες δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, και ειδικά της μεταποίησης, όπως :

• Μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

• Μείωση των τελών χρήσης δικτύου για επιχειρήσεις της υψηλής τάσης, και,

• Προκήρυξη ειδικού προγράμματος «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις,

Για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει κονδύλια 3,5 δισ. ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης» για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων σε βάθος δεκαετίας από τον ΔΕΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι έχουν δεσμευθεί επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Για τα ζητήματα του περιβάλλοντος τόνισε ότι η χώρα προχωρά ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία) το θέμα της απολιγνιτοποίησης και θα έχει επιτύχει τους σχετικούς δείκτες – στόχους σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάντως ενωρίτερα από το 2030.

Τέλος, και όσον αφορά τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου προτάθηκε από τα μέλη του ΔΣ του ΣΒΕ να συμπεριληφθεί ως επιπλέον κριτήριο ενίσχυσης το κριτήριο της ενεργειακής αποδοτικότητας των προς ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων. Το συγκεκριμένο θέμα έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτό από τον κ. Σκρέκα και θα εξετασθεί με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, ούτως ώστε να συμπεριληφθεί στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *