Με τα ενεργειακά κόστη στα ύψη και τα νοικοκυριά να «πιέζουν» καθημερινά τους προϋπολογισμούς τους η στροφή στα προγράμματα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» έδωσε λύσεις και προοπτική (και) στους Λαρισαίους, για να βρεθούν δυστυχώς μπρος σε ένα από τα πλέον καθυστερούμενα και «παγωμένα» προγράμματα, καθώς το Εξοικονομώ 2021 έναν χρόνο μετά την κατάθεση των αιτήσεων δεν έχει προχωρήσει σε φάση κατασκευής.
Η ενεργειακή κρίση και παράλληλα η κινητικότητα που καταγράφηκε στην Π.Ε Λάρισας με πάνω από 3.000 αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ουδόλως κινητοποίησε τους μηχανισμούς του προγράμματος, που «κολλημένο» σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και – πιθανότατα – έλλειψη χρημάτων άφησε να χαθεί ένας ολόκληρος χειμώνας σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους.
«Στην ουσία μιλάμε για δύο προγράμματα. Το Εξοικονομώ του 2020 που “τρέχει” ακόμη καταγράφοντας ωστόσο σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές και τους ελέγχους και το Εξοικονομώ 2021, που μετά την περίοδο των αιτήσεων παραμένει “παγωμένο” και στάσιμο δοκιμάζοντας την υπομονή όλων», περιγράφει στη LarissaPress ο πολιτικός μηχανικός, Απόστολος Πέκας, εκτιμώντας μάλιστα πως οι καθυστερήσεις του προγράμματος του 2021 θα πρέπει να αποδοθούν σε έλλειψη χρημάτων.
«Την ώρα που το αρμόδιο υπουργείο αποδίδει τις καθυστερήσεις σε λάθη και παραλείψεις των φακέλων, αυτοί… πηγαινοέρχονται αναίτια δυο, τρεις ή και περισσότερες φορές δίχως να διορθώνονται στο σύνολό τους εξαρχής ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Είναι προφανές πως η αδυναμία πληρωμής μπλοκάρει τελικά τη συνέχιση της διαδικασίας δημιουργώντας παράλληλα και ανισότητες ως προς τον ανταγωνισμό», σημειώνει ο συνομιλητής μας.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός πως για το «Εξοικονομώ για Νέους» και το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», που επίσης ανακοινώθηκαν και υποτίθεται πως θα «άνοιγαν» περί τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη δεν υπάρχει οδηγός και δεν έχει υπογραφεί για το πρώτο εξ αυτών η σύμβαση για το πληροφοριακό σύστημα που το αφορά αν μη τι άλλο εύλογος είναι ο σκεπτικισμός που επικρατεί, αφού οι προβλέψεις για την έναρξη τους μιλούν για ημερομηνίες όχι νωρίτερα από το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, καθώς εκτός από τον οδηγό θα πρέπει να είναι έτοιμη και λειτουργική και η πληροφοριακή πλατφόρμα του κάθε προγράμματος.
«Χρειάζεται πολιτική βούληση μα και ανάλογη πίεση και συντονισμένες ενέργειες από πλευράς Επιμελητηρίων, που προς το παρόν τηρούν στάση… αφωνίας», δε μασά τα λόγια του ο συνομιλητής μας, περιγράφοντας τα προγράμματα «εξοικονομώ» ως ιδιαίτερα σημαντικά εξαιτίας του «λαϊκού χαρακτήρα» τους μα τελικά της… υπομονής, ενώ όπως επισημαίνει προϋπολογισμοί τινάζονται στον αέρα και πολλά έργα κινδυνεύουν σοβαρά να μην υλοποιηθούν.
Όπως εκτιμούν για το Εξοικονομώ 2021 άνθρωποι της αγοράς οι μόνες αιτήσεις που πιθανόν μπορούν να ξεκινήσουν είναι με ίδια κεφάλαια «αλλά και πάλι δεν μπορούν να κλείσουν οι φάκελοι», ενώ μας μιλούν για μια δαιδαλώδη και κουραστική διαδικασία που απογοητεύει αν δεν αγανακτεί τους ωφελούμενους.
«Με την εικόνα που διαμορφώνεται όντως ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα φιλόδοξο πρόγραμμα να καταστεί ανεκτέλεστο σε ποσοστό που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 40%», υπογραμμίζουν. Ακούει κανείς;
Της Ειρήνης Παπουτσή
Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ: