Εξοικονομώ: Αύξηση του μέγιστου προϋπολογισμού ανά αίτηση «φέρνουν» οι ανατιμήσεις

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσανατολίζεται στην αναπροσαρμογή του μέγιστου προϋπολογισμού παρεμβάσεων ανά αίτηση στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», προσαρμόζοντας το σχετικό πλαφόν στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το όριο του μέγιστου προϋπολογισμού πρόκειται να αυξηθεί στα 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι των 180 ευρώ που προέβλεπε ο Οδηγός του Προγράμματος, στο κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Επομένως, για μία κατοικία 60 τετ. μέτρων, αυξάνεται στα 12.000 ευρώ, από 10.800.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γνώμονας για την αύξηση του πλαφόν αποτέλεσε το γεγονός ότι οι αυξήσεις στις τιμές βασικών οικοδομικών υλικών περιορίζει το εύρος της ενεργειακής αναβάθμισης που μπορεί να επιφέρει η μέγιστη προβλεπόμενη δαπάνη. Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση ανθρώπους της αγοράς, τα κουφώματα αλουμινίου έως αυξηθεί κατά 15%, τα μονωτικά υλικά έως 30%, και τα στεγανωτικά έως 20%.

Την ίδια στιγμή, η αλλαγή αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει τον αριθμό των ωφελουμένων από το Πρόγραμμα, ο οποίος σύμφωνα με το ΥΠΕΝ θα ανέλθει στους 50.000. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου «Εξοικονομώ» ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ και, μαζί με τη μόχλευση, θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Έναρξη αιτήσεων εντός Οκτωβρίου

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ» θα ανοίξει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, για την υποδοχή αιτήσεων. Όπως είναι γνωστό, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για ένα μήνα, ώστε να υποβάλουν αιτήσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι, καθώς η λίστα προτεραιότητας για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα θα καταρτισθεί με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, από όσες αιτήσεις δεν προκριθούν σε πρώτη φάση, με σκοπό τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και την αύξηση των δικαιούχων. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων, τη μεγαλύτερη βαρύτητα (50%) θα έχει η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Επίσης, στο νέο Πρόγραμμα μπορούν να είναι δικαιούχοι μόνον όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο, το οποίο αποτελεί κύρια κατοικία. Παράλληλα, περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε 1 αίτηση. Επίσης, στο νέο Πρόγραμμα η κατανομή των κονδυλίων θα γίνει ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, δημιουργείται μια νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000). Για την κατηγορία αυτή υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται και το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης (75%), με σκοπό την ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Τσίμας Ε. Αλέξανδρος
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός – Πολεοδόμος Ε.Μ.Π.
4ης Νοεμβρίου 3 , Αριδαία / Τηλ: 6972355532 & 2384500153
Email: tsimas.al@gmail.com / www.tsimas.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ:

FACEBOOK ΕΔΩ & Instagram ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *